Znamenitosti Moskve

Moskva je glavno in največje mesto v Rusiji. Po številu prebivalstva v mestu in širši regiji je na visokem 7. mestu na svetu. Iz letališča se do mesta najlažje pripeljete z lokalno železnico. Po samem mestu pa se najlažje premikate z podzemno železnico. Je največja v Evropi in 4. na svetu. Večina njenih večjih postaj je urejena, poslikana in opremljena v posebnem slogu. Zato je kljub ogromnemu številu potnikom prav posebna znamenitost mesta. Največ turistov se najprej odpravi v okrožje Tverskoy. Nič nenavadnega, tu se nahaja najstarejši del mesta.

Ob reki Moskvi se nahaja znameniti moskovski Kremelj. Trdnjava in obzidje izhaja iz 12. stoletja. Ker je bila večkrat požgana, so trdnjavo in obzidje zgradili iz kamna pa vse do današnje opečnate oblike. Gre za nekdanjo bivalno in delovno rezidenco ruskih carjev, danes pa je tukaj rezidenca predsednika Rusije. V obzidju se nahaja 20 stolpov, najbolj znana sta Odrešenikov stolp in stolp Sv. Trojice.

Znotraj obzidja se nahajajo tri palače: Terem ter Palača faset med njima pa največja Velika kremeljska palača.

V cerkvi Marijinega vnebovzetja so nekoč kronali carje, v njej so pokopani vsi večji ruski cerkveni dostojanstveniki. Nikakor ne gre prezreti čudovitega zvonika Ivana Velikega. Ob njem se na ploščadi nahaja Car Zvonov – največji zvon na svetu. Kremelj vključuje še Arzenal, kjer domuje varnostna služba predsednika države. Sicer ni odprt za javnost. Obiščete pa lahko kremeljsko orožarno, katera je spremenjena v muzej. Pred njo se nahaja največji bronast top na svetu, Car Topov. Pred Kremljem se nahaja znameniti Rdeči trg. Ob njem se nahaja najlepša cerkev v Moskvi, cerkev Vasilija Blaženega. Gre za kulturni simbol državnega pomena in je ena najbolj markantnih zgradb v Moskvi.

Nasproti nje na skrajnem delu trga stoji Državni zgodovinski muzej. Tukaj boste spoznali zgodovino Rusije vse od prazgodovinskih plemen pa do nesrečne družine Romanovih in še kaj. Nasproti Kremlja pa stoji neverjetna veleblagovnica GUM. Več kot sto let stara stavba je vzorčen model ruskega inženiringa ter arhitekture. Razteza se čez 75.000m2 površine. Ne glede na to, da velja Moskva za eno najdražjih mest na svetu in se v GUM-u nahajajo pretežno prestižne trgovine, je vredna obiska in ogleda. Na Rdečem trgu se ob Kremlju nahaja tudi Leninov mavzolej.

Le nekaj korakov od Rdečega trga vas loči od manjšega trga Teatralnaya. Tukaj se nahaja ena najpomembnejših svetovnih opernih in baletnih hiš – Bolšoj Teater. Zgrajen je v drugi polovici 18. stoletja, današnjo podobo pa je dobil v začetku 19. stoletja. Gostil je znamenite opere in balete Čajkovskega, Rahmaninova in Šoštakoviča. Danes je poznan po elitni baletni šoli in baletnem ansamblu, ki gostuje povsod po svetu. Vzhodno od Bolšoj-a se nahaja manjši trg Lubyanka. Načeloma ne bi bil nič posebnega, če ne bi tukaj stala istoimenska stavba. Lubyanka je bil namreč sedež tajne službe KGB (danes FSB) in zloglasnega zapora iz katerega se ljudje praviloma niso vrnili živi. V stavbi je danes tudi manjši muzej zgodovine KGB-ja.

V okrožju Arpad nikakor ne smete prezreti stavbe ruskega zunanjega ministrstva. 172m visoka stavba z pripadajočimi objekti stoji ob aveniji Smolenskaya. Če se sprehodite do reke Moskve po Volkohnki ulici boste prispeli do katedrale Kristusa Odrešenika. Gre za sedež ruske pravoslavne cerkve, neke vrste moskovski Vatikan.

V SV delu Moskve, v okrožju Ostankinsky se nahaja muzej kozmonavtike. Pred muzejem stoji 107m visok spomenik osvajalcem vesolja. Spomenik spominja na obliko izpušnih plinov ob vzletu rakete. V muzeju so razstavljeni eksponati iz časa sovjetskega in sodobnega ruskega osvajanja vesolja. V kozmonavtskem parku se nahaja tudi spomenik astronavtu Juriju Gagarinu ter raketnemu inženerju Sergeju Korolovu.

Četudi niste verni, se splača obiskati največji samostan v moskvu, samostan Novodevičji. Nahaja se v okrožju Khamovniki. Zgrajen je bil v 16. stoletju in se pravzaprav skozi zgodovino ni pretirano spreminjal. Celoten kompleks stoji na več kot 5ha površine. Poznan je predvsem po tem, da ga niso poškodovali ne Napoleonovi osvajalci in ne nemška vojska v 2. sv. vojni.

Le nekaj minut hoda od samostana pa si lahko nogometni navdušenci potešite radovednost na največjem in najmodernejšem stadionu v Rusiji – Lužniki. Stoji v olimpijskem kompleksu Lužniki in po prenovi sprejme 81.000 gledalcev. Gostil je finale lige prvakov leta 2008 in finale svetovnega prvenstva 2018.

Sicer je od mestnega središča oddaljena dobrih 18km. A z nekaj potrpljenja in prestopi podzemne železnice boste prispeli do Caričine palače. Nahaja se v okrožju Tsarytsino, v južnem predelu Moskve. Zemljišče za palačo je odkupila carica Katarina Velika. Zaradi svoje muhavosti do arhitektov, prvo palačo so namreč porušili, izgradnje nove ni dočakala. Predlagamo, da si za ogled palače in drugih zanimivosti parka vzamete vsaj 1 dan. Celoten kompleks se namreč razteza čez 400ha površine.

Nekoliko bližje mestu se nahaja carjev kompleks Kolomenskoye. V njem se nahaja kamnita rekonstrukcija nekdanje lesene carjeve palače. V park Kolomenskoye pa so v času sovjetskega režima prestavili nekaj najpomembnejših stavb iz celotne Rusije oz. Sovjetske zveze. Najbolj obiskana pa je prvotna cerkvica Jezusovega vstajenja. Zgrajena v 16. stoletju iz bele opeke in kot zanimivost v približku bizantinske arhitekture.

Mnogi turisti radi obiščejo tudi izmailovski Kremlin v vzhodnem delu mesta, okrožje Izmaylovo. Gre za zabaviščno – kulturni center, zgrajen v stilu Rusije poznega srednjega veka. Obiščete lahko npr. muzej zgodovine vodke, muzej zgodovine v podobah miniaturnih kipcev, muzej kruha in številne druge zanimivosti.

Za spomin na obisk Moskve si lahko kupite komplet Babušk, katero izmed številnih vodk, priznane izdelke ruskih čokoladnic, izdelke iz jantarja, značilne lakirane škatlice, kučme …